Radio
THR Gegar

Sinar FM

Hitz FM

Era FM

Hot FM

Mix FM

Lite FM


Jangkitan H7N9 Terus Merebak


Naib Presiden Hospital Ditan, Chen Jun (dua dari kiri) melihat skrin video yang menunjukkan mangsa pertama dijangkiti virus H7N9 di Beijing, semalam. 

Pakar bimbang kemungkinan virus bermutasi, lebih mudah jangkiti manusia

Henan: Jangkitan virus baru selesema burung H7N9 merebak ke wilayah baru, Henan di tengah China semalam, manakala dua lagi kes dilaporkan menyerang di pusat wabak itu di barat Henan.

“Dua kes baru dilaporkan di wilayah Henan di tengah China,” lapor agensi berita Xinhua.


Keseluruhannya, seramai 51 orang disahkan dijangkiti dan 11 mangsa meninggal dunia sejak pihak berkuasa China mengumumkan penemuan virus terbabit pada tubuh manusia dua minggu lalu.
Sehingga kelmarin, satu kes dilaporkan di Beijing, manakala semua kes jangkitan virus H7N9 berlaku di Shanghai, Zhejiang, Jiangsung dan Anhui yang jaraknya beberapa ratus kilometer.

Keseluruhannya, seramai 51 orang disahkan dijangkiti dan 11 mangsa meninggal dunia sejak pihak berkuasa China mengumumkan penemuan virus terbabit pada tubuh manusia dua minggu lalu.

Tiada bukti virus berjangkit

Pakar melahirkan kebimbangan kemungkinan virus H7N9 bermutasi kepada bentuk yang lebih mudah berjangkit antara manusia dengan manusia sehingga menyebabkan wabak.
Bagaimanapun, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) minggu lalu berkata, tiada bukti virus H7N9 boleh berjangkit daripada manusia kepada manusia.

Xinhua melaporkan, seramai 19 orang yang berhubung dengan mangsa di Henan, belum menunjukkan sebarang tanda dijangkiti virus baru selesema burung itu.

Seorang pesakit lelaki berusia 34 tahun yang bekerja sebagai tukang masak masih kritikal sejak jatuh sakit pada 6 April, manakala seorang petani berusia 65 tahun semakin stabil yang menunjukkan tanda dijangkiti 8 April lalu.

Sementara mangsa di Beijing, anak perempuan seorang peniaga ayam berusia tujuh yang kini dikuarantin untuk pemerhatian, setakat ini tidak menunjukkan tanda dijangkiti H7N9 dan keadaannya dilaporkan stabil.

Musnah ternakan

Pihak berkuasa kesihatan di China berkata, ia masih belum mengetahui bagaimana virus itu merebak, tetapi percaya H7N9 mungkin berjangkit daripada burung kepada manusia, mendorong tindakan memusnahkan sejumlah besar ternakan ayam di beberapa bandar.

Organisasi Makanan dan Pertanian Pertubuhan Makanan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (FAO) berkata H7N9 menunjukkan hubung kait dengan manusia tetapi hanya menyebabkan ‘penyakit ringan atau tiada sakit langsung’ ke atas ayam yang dijangkiti.

Keadaan ini menyebabkan usaha mengenal pasti sumber jangkitan atau pemindahan virus sukar dilakukan.- AFP

0 comments:

Post a Comment

 
My Ping in TotalPing.com Blogged.my Preview on Feedage: cerkampung

Archive

Labels

Penafian

Sebarang informasi yang terdapat dalam blog ini diambil dari pelbagai sumber dan tidak semestinya benar. Anda dinasihatkan untuk membuat pertimbangan yang rasional terhadap maklumat-maklumat yang diberikan. Semua tulisan, pendapat, video, foto yang terdapat dalam blog ini adalah milik asal penulis yang diambil dari pelbagai sumber dalam internet melainkan dinyatakan sebaliknya. Admin tidak bertanggungjawab ke atas segala kerosakan atau kerugian yang disebabkan maklumat yang terdapat dalam blog ini.