Radio
THR Gegar

Sinar FM

Hitz FM

Era FM

Hot FM

Mix FM

Lite FM


Diktator Argentina, Videla Meninggal Dunia Di Penjara

Jeneral Jorge Videla


BUENOS AIRES: Jeneral Jorge Videla, diktator Argentina ketika kemuncak perang menentang aktivis berhaluan kiri pada pertengahan 1970, meninggal dunia hari ini dalam tahanan di penjara.

Beliau berusia 87 tahun.

Videla melancarkan serangan kejam untuk menumpaskan kumpulan berhaluan kiri dan penyokong mereka sebaik mengambil alih kuasa Presiden pada 1976.

Dianggarkan lebih 30,000 orang diculik dan 'dilaporkan hilang' oleh pemerintah tentera ketika rejimnnya. Kebanyakan suspek pula ditahan di penjara rahsia, diseksa dan dibunuh.

Kali terakhir beliau tampil di khalayak umum pada Selasa apabila Videla, yang digulingkan pada 1981, memberitahu mahkamah bahawa pemimpin bawahannya yang menjalankan perintahnya dan ia adalah satu tanggungjawab ketenteraan bertindak untuk menentang pengganas di dalam negara.

Pada 2010, Videla dijatuhi hukuman penjara seumur hidup kerana didapati bersalah kerana 'kehilangan' 31 tahanan dan 50 tahun penjara pada 2012 kerana mencuri bayi yang dilahirkan banduan wanita.

Pada 1985, beliau didapati bersalah kerana menyalah guna kuasa ketika pemerintahannya tetapi mendapat pengampunan negara lima tahun kemudian oleh Presiden Carlos Menem ketika itu.
Bagaimanapun, pada 2006 pengampunannya itu didapati menyalahi Perlembagaan Argentina dan kesnya dibuka semula untuk perbicaraan sehinggalah hari ini. - AP

0 comments:

Post a Comment

 
My Ping in TotalPing.com Blogged.my Preview on Feedage: cerkampung

Archive

Labels

Penafian

Sebarang informasi yang terdapat dalam blog ini diambil dari pelbagai sumber dan tidak semestinya benar. Anda dinasihatkan untuk membuat pertimbangan yang rasional terhadap maklumat-maklumat yang diberikan. Semua tulisan, pendapat, video, foto yang terdapat dalam blog ini adalah milik asal penulis yang diambil dari pelbagai sumber dalam internet melainkan dinyatakan sebaliknya. Admin tidak bertanggungjawab ke atas segala kerosakan atau kerugian yang disebabkan maklumat yang terdapat dalam blog ini.