Radio
THR Gegar

Sinar FM

Hitz FM

Era FM

Hot FM

Mix FM

Lite FM


Ibu Bapa Boleh Dipenjara Setahun Jika Muat Naik Gambar Anak di Media Sosial

Zaman sekarang ni memang zaman orang terlalu obses dengan media sosial. Bukan orang dewasa je ada media sosial, budak yang baru lahir pun sudah dibuatkan akaun sendiri oleh ibu bapa mereka untuk memudahkan mereka berkongsi gambar anak-anak. 
Di Perancis telah dikeluarkan satu peraturan baru iaitu sebarang gambar yang dimuat naik tanpa persetujuan, anda boleh dipenjara selama setahun dan didenda sebanyak 45, 000 euro (RM 203 ribu). Undang-undang ini juga tidak terkecuali kepada gambar anak-anak anda juga.
Peraturan ini dikeluarkan oleh pihak polis kerana takut ianya akan menarik perhatian pedhopile. Jay Parikh, seorang jurutera Facebook mengeluarkan kenyataan bahawa mereka sedang berusaha mengeluarkan satu ciri baru di mana anda akan diberitahu sekiranya gambar yang dikongsi bakal tersebar luas atau tidak.
Sebagai ibu bapa tidak kiralah di mana anda berada, di harap lebih berhati-hati dan fikir banyak kali sebelum memuat naik gambar anak-anak anda. Paling penting pastikan privacy setting anda berada dalam tahap paling selamat untuk elakkan sebarang hal tak diingini berlaku.
Sumber The verge via Sajakongsi

0 comments:

Post a Comment

 
My Ping in TotalPing.com Blogged.my Preview on Feedage: cerkampung

Archive

Labels

Penafian

Sebarang informasi yang terdapat dalam blog ini diambil dari pelbagai sumber dan tidak semestinya benar. Anda dinasihatkan untuk membuat pertimbangan yang rasional terhadap maklumat-maklumat yang diberikan. Semua tulisan, pendapat, video, foto yang terdapat dalam blog ini adalah milik asal penulis yang diambil dari pelbagai sumber dalam internet melainkan dinyatakan sebaliknya. Admin tidak bertanggungjawab ke atas segala kerosakan atau kerugian yang disebabkan maklumat yang terdapat dalam blog ini.